14/07/2015
Za nami X-Jubileuszowa edycja konkursu kulinarnego, organizowanego przez Stowarzyszenie Żuławy Gdańskie z siedzibą w Trutnowach dla mieszkańców Powiatu Gdańskiego. Jury oceniało dania przygotowane przez uczestników w kilku kategoriach, m.in. dania żuławskie, dania mięsne, dania z warzyw i owoców czy nalewki. Do konkursu zgłoszono łącznie 47 potraw.
Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
Dania żuławskie:
I miejsce - Królik piwie – Mariusz Bizoń
II miejsce - Mielona pierś z gęsi – Grażyna Bizoń
III miejsce - Kotlety z kapusty – Irena Abramczyk
Wyróż. - Ubogi bigos – Wioletta Maciejczyk
Wyróż. – Faszerowana pierś gęsi – Mariola Budzich
Inne dania:
Zapiekana kasza gryczana – Beata Konefał
Golonka w kapuście – Wojciech Zonek
Dania mięsne:
I miejsce - Gulasz z żołądków drobiowych – Regina Pomykacz
II miejsce - Schab z kapustą – Maria Suska
III miejsce - Kotleciki w płatkach migdałowych z sosem pomarańczowym – Grażyna Knitter
Wyr. - Delikatne gołąbeczki – Ewelina Purzycka
Nalewki:
I miejsce - Jeżynowa – Anna Przybylska
II miejsce - Czereśniowa – Halina Kamysz
III miejsce - Nalewka wieloowocowa – Andrzej Brzyszcz
Wyróż. - Nalewka z lipy – Izabela Suska
Wyróż. - Nalewka wiosenna – Wiesław Zbroiński
Wyróż. - Nalewka z aronii – Paweł Zagańczyk
Dania różne:
I miejsce – Browar Dawny „Piwny Ul” – Łukasz Pawlak
II miejsce - Ucho od śledzia – Krystyna Kaniewska
III miejsce - Sałatka śledziowa – Anna Maciejak
Wyróż. - Śledzie po staropolsku – Wioletta Maciejczyk
Dania z owoców lub warzyw:
I miejsce - Konfitura z czarnego bzu – Wioletta Maciejczyk
II miejsce - Sałatka letnia – Agnieszka Warmbier
III miejsce - Sałatka z granatem – Monika Karnat
Wypieki:
I miejsce - Florentynki na żuławskim miodzie – Beata Konefał
II miejsce - Orzechowiec – Marta Szwemińska
III miejsce - Tort „Truskaweczka” – Ewelina Purzycka
Wyróż. - Pod pierzynką – Weronika Paszkowska
Wyróż. - Żuławska łączka – Żaneta Zawadzka- Pająk